wtorek, 18 czerwca 2013

Bezpieczne słodziki - Aspartam

Cukier, chętnie i szeroko wykorzystywany przez producentów żywności, jest ważnym składnikiem produktów spożywczych, którym nadaje charakterystyczny smak. W dwudziestym pierwszym wieku dużą uwagę jednak przykładamy do odpowiedniej diety, stąd też staramy się unikać artykułów wysokokalorycznych. Producenci, wychodząc na przeciw zmieniającym się potrzebom i oczekiwaniom swoich klientów, wprowadzają nowe, alternatywne rozwiązania, sięgając miedzy innymi po sztuczną substancję słodzącą czyli: aspartam.

 
Aspartam, obecnie jeden z najpopularniejszych i najpowszechniejszych substancji słodzących, zastępujących cukier w najprostszej postaci, od wielu lat wzbudza wiele dyskusji i kontrowersji nie tylko w społeczeństwie, ale także w środowisku naukowym. Jeszcze do niedawna media przestrzegały przed stosowaniem tego rodzaju słodzika w przemyśle spożywczym, argumentując, że aspartam posiada wiele szkodliwych właściwości dla zdrowia ludzkiego. Domagano się wręcz usunięcia produktu z rynku artykułów spożywczo - przemysłowych i wycofania z ogólnego obrotu. Tymczasem liczne badania oraz kontrole znanych i cenionych organizacji oraz instytutów naukowych wykazały, iż aspartam nie ma związku z jakimikolwiek chorobami czy negatywnymi skutkami dla zdrowia osób, sięgającymi po produkty zawierające tego typu słodzik. Bezpieczeństwo substancji słodzącej o nazwie aspartam zostało potwierdzone już na początku lat osiemdziesiątych dwudziestego wieku, dzięki czemu produkt został masowo stosowany w różnorodnych artykułach spożywczo - przemysłowych przez wielkie koncerny przemysłowe.  Badania nad szkodliwością substancji słodzących bezustannie są wznawiane i przeprowadzane, ale jak dotąd żadne nie potwierdziły by aspartam w jakikolwiek negatywny sposób oddziaływał na zdrowie ludzkie.